40 yaşındaki arıcı 25 ton bal üretmeyi planlıyor
Erzurum’un Hınıs ilçesinden Diyarbakır’ın Kulp ilçesine gelen 40 yaşındaki arıcı, aylardır arılarını besledikleri dağlık alandan yaklaşık 2.5 ton bal üretilmesini bekliyor.
Türkiye’nin farklı bölgelerine giden arıcılar, katı yaşam kuralları ile ürettikleri doğal bal ile vatandaşların ağzını en kaliteli haliyle tatlandırmayı hedefliyor. Erzurum’un Hınıs ilçesinden Diyarbakır’ın Kulp ilçesine eşi ve 400 kovanla gelen arıcı Nurettin Duman, son yağışlar ve sıcak havanın da etkisiyle kalan 350 kovandan 2,5 ton bal almayı bekliyor.
Erzurum’un Hınıs ilçesinden 400 kovanla geldiğini söyleyen Nurettin Duman, kovanların bir kısmının açlıktan telef olduğunu, şu anda 350 kovan olduğunu söyledi.
Yaklaşık 6-7 aydır Kulp’ta olduklarını ve havanın çok soğuk olduğunu belirten Duman, “Hava çok soğuktu rekoltesini Allah bilir. Hava sıcaksa, yağmur yağsa çok iyi olur.” .Şekersiz çalışıyoruz.2-2,5 ton 350 kovan “Bekliyoruz. 25 gün daha kalacağız. Ardından Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden Erzurum’a döneceğiz” dedi.
Şekerli bal piyasada olduğu için balın ucuz olduğunu ifade eden Duman, “Süpürme bal piyasada. 1 ton kaldı, fazla satamadık. Mecbur olduğumuz için 150 lira vermek zorundayız. Orjinal bal ile geçersiz bal arasında çok fark var.Şekerlidir, vermeyiz.Organik bal.Gelir çok güzel olur. Ama satamayız. Müşteri anlamıyor. Veriyoruz, şekerli diyor. Ancak şekerli değildir. Bal donar, şekerli denir. Süzme bal donar, çerçeve balı donmaz” dedi.
Aylardır burada olduklarını kaydeden Duman, “Kışlamayı burada yaptık. Hava çok güzel. Her taraf çiçek açmış. Arılar yeni çalışıyor. Hava çok kötü. İnşallah güzel olur. 30-40 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum.” – DİYARBAKIR