Sudan’daki çatışmalar sağlık tesislerine 46 saldırıya yol açtı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sudan’da devam eden çatışmalarda sağlık tesislerine yönelik 46 saldırının doğrulandığını bildirdi.
DSÖ, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle Sudan’daki sağlık durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, şiddet olaylarının tırmandığı Sudan’daki akıl almaz ortamın sağlık hizmetlerini giderek zorlaştırdığı belirtilirken, başkent Hartum’daki sağlık tesislerinin yüzde 20’den azının tam hizmet verecek durumda olduğu belirtildi. .
Açıklamada, “Güvensiz ortam, hastaların ve sağlık çalışanlarının hastanelere ulaşmasını engelliyor. Sağlık tesisleri, varlıkları ve çalışanları saldırıya uğruyor.” söylendi.
Açıklamada, ülke genelindeki en büyük halk sağlığı risklerinin travma yaralanmaları, sağlık hizmetlerinde aksamalar, sağlık sistemine tekrarlanan saldırılar, yetersiz beslenme ve su, sanitasyon ve gıdaya yetersiz erişim olmaya devam ettiği belirtildi.
“15 Nisan-8 Haziran tarihleri arasında sağlık tesislerine yönelik 46 saldırı DSÖ tarafından doğrulandı. Bu saldırılarda 8 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. DSÖ, Sudan’da sağlık hizmetlerine ve Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı ile Federal Sağlık Bakanlığı’na yönelik artan saldırıları duyurdu. Hartum’da Sağlık, tıbbi malzeme fonlarının ulusal deposu da dahil olmak üzere çeşitli sağlık tesislerinin işgalini en güçlü ifadelerle kınıyor.”
Açıklamada, Sudan’da taraflar arasında imzalanan ateşkes anlaşmalarının sağlık tesislerine ve ortaklarına can kurtarma operasyonları için gerekli ekipmanları dağıtma konusunda sınırlı imkanlar sağladığı vurgulanarak, taraflara bu taahhüdün yerine getirilmesi ve Ülkedeki sağlık tesislerinin çalışır durumda olmasını sağlamak.
Sahada sağlık müdahalesini yönetecek uzmanların atanmasında bürokratik süreçlerin zorluk yarattığı belirtildi.
DSÖ Acil Durum Fonu’ndan 19 Nisan’da Sudan’daki müdahaleler için 3,6 milyon dolar tahsis edildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Revize edilen ‘Sudan insani müdahale planı 2023’ için 2,6 milyar dolar finansman talep ediliyor ve bu planla ülkedeki 18 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bu plan kapsamında sağlık harcamaları için 178,6 milyon dolar ayrılacak. Sudan Bölgesel Mülteci Plan 470.7 milyon dolar. Bunun 10.9 milyon doları sağlık sektörüne harcanacak.”
Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü Çabuk Takviye Kuvvetleri’nin (HDK) 2 yıl içinde orduya tam olarak entegre edilmesini istiyordu.
HDK’nın yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte sivil bir hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Orta Anadolu’da başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. taraflardan.
Sudan Tabipler Birliği’nden yapılan açıklamada, iki askeri gücün 59 gündür aralıksız çatışma halinde olduğuna dikkat çekilerek, devam eden çatışmalarda 958 sivilin hayatını kaybettiği, 4 bin 746 kişinin de yaralandığı bildirildi. 15 Nisan’dan beri.